Yakhchal residential project,2018

Yakhchal residential project,2018

    Lighting Façade of Yakhchal residential project is designed with an interactive approach that is between residents and lighting plans. The main concept of this space is lighting of the context, which this light is broken by some frames. The middle space is a staircase, with lighting design that highlights the middle part. The linear light is shown from the upper and lower sides of the stones of façade and shines the gap between the rocks uniformly. Also, the blue frames are designed to focus on the idea of façade by means of the lights which are in the corners. Lighting is from the corner of the frames, so that it does not get inside the building. The entrance section, which includes pedestrian and parking routes, is also highlighted with lighting and simultaneously provides the security sense of these ways. In the parking, the linear lights are used to bring more attraction. Due to the changes in the shape of the glazed frames and because of the function of the project( residential ), the idea of Num 2 with emphasis on the variety of night lighting design is available to building residents. The glazed frames are designed in such a way that they can be seen well through the windows, Therefore are illuminated with uniform linear lights. According to this idea, from each unit turning off and turning on of the frames is possible. As a result, in different days and hours, variations in the lighting plan of the building's facade is visible and interesting also, lighting does not interfere with sleep periods and there is no annoyance for residents.